Caesar salát
Suroviny:
Příprava masa:
- sůl
- olivový olej 1 lžíce
- kuřecí prsa 200 g
- pepř
Příprava krutonů:
- stroužek česneku 4 ks
- parmazán 50 g
- francouzská bageta 1 ks
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
Zálivka:
- žloutek 2 ks
- citron 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- parmazán 10 g
- ančovičky 2 ks
- balzamikový ocet 1 lžíce
- extra panenský olivový olej 150 ml
Zelenina:
- římský salát 2 ks
Postup:
Omyjeme římský salát a odřežeme tvrdý košťál. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší čtverce.
Příprava zálivky:
Do misky vložíme na jemno nastrouhaný sýr, žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej, balzamikový ocet. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky. V případě, že je hmota příliš hustá, přidáváme olivový olej na jemné zředění. Ničím nedochucovat!
Příprava krutonů:
Bagetu nakrájíme na pravidelné kostičky a nejprve dáme do trouby (nejlépe na pečící papír) orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Pozor, nepéct do příliš tmavé barvy. Křupavé krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložíme stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkneme. Vložíme na pánev spolu s krutony a restujeme do mírně tmavé barvy.
Příprava masa:
Kuřecí maso budeme restovat na pánvi. Maso nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a přidáme čerstvě namletý černý pepř. Jednotlivé plátky masa důkladně v ruce promneme, abychom vetřeli olej a koření. Vložíme na pánev a restujeme, dokud není maso hotové. Poté kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.
Dokončení salátu:
Ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalejeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky sýr.
Dobrou chuť!